събота, 21 юни 2014 г.

ЕДНА ОТ ИСТИНИТЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

 Много се радвам на хора , които обичат природата , животните , растенията . В този филм се засегна , макар и бегло , истинската причина , поради която хората бягат то този тип работа - животновъдство и растениевъдство . Българската държава поставя много ограничения пред производството на дребните селски стопанства . Тези фермери казват , че не могат да покрият изискванията по марка 26 за продан на 60% от суровото мляко на мандрите , а имат 280 дойни животни . Представете си семейство , което тръгва с 10 , 20 или 50 животни ? Как ще се случи това ? 

 За много от познатите ми е ясно , че аз обърнах живота си на 180 градуса . В момента отглеждам плодове , зеленчуци и подправки , като се старая до минимум да огранича използването на химически вещества . Тъй като при мен сметката е много по-проста , ето как стоят нещата . Аз имам пет реда домати . На ред има по 50 корена . Това прави 250 корена . Каква цена трябва да им поставя , за да мога всеки месец да плащам на държавата осигуровки от 75 лв , и един път годишно да платя десятък на припечеленото . Бих ли могла да имам някакъв нормален доход ? Да не говорим за инвестиране в разширяване на стопанството . Вярно , освен доматите имам и краставици , и пипер , и патладжани , но всичкото това се случва на един декар обработваема площ . 


 Освен тази сметка има и други фактори , които влияят пряко на продукцията . Например последните две седмици е прекалено влажно и студено . Доматите се избистриха , но поради липса на интензивното слънчево греене не зреят . Дори част от тях започнаха да гният , както са на корена . Ягодите също изгниха , още неузрели . Краставиците горчат от пренапояването . А нови завръзи няма нито по доматите , нито по пипера , нито по патладжана . Причината е , защото дъждовната вода отмива прашеца и не може да се опрашат цветовете . 





 Ето за това хората бягат от селата . Ето за това е по-лесно да продаваш тютюн , чорапи и прах за пране нелегално , вместо да си продадеш доматите . За това цяла зима ще ядем полско зеле , а българското ще гние на полето .
https://www.youtube.com/watch?v=AoMz6Tsme6M

Няма коментари:

Публикуване на коментар