вторник, 11 февруари 2014 г.

В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

На повечето хора не им се живее на село и за това заминаха по градовете . Но градът стана тесен , пренаселен , трафикът е изнервящ , а шума - денонощен . Родена съм в Пловдив , израснах там  и с огромна болка взех решението , че е време да си тръгна . И дойдох тук , на село . 
В мой нов дом се превърна село Скутаре , на 4 км североизточно от Пловдив . Тук тишината и спокойствието са завидни . Свободата е безценна , а първите пролетни лъчи са по-топли . 
Сега ще започна да ви разказвам за моята зеленчукова градина - без торове , без нитрати , изпълнена само с вода , слънце и истински вкус , аромат , витамини ...
Не е трудно да се създаде , най-трудната част е да промениш мисленето си , да се освободиш от хорското злободневие и да се отдадеш на инстинктите си и любовта към природата . 
Hе твърдя , че това е правилният начин за отглеждане на зеленчуци . Но това е моят начин , произлезнал от сърцето ми , от ръцете ми ...
С този разказ искам да насърча други копнеещи души , да сбъднат мечтите си . 

Мечтите за това са мечти , за да ги сбъдваме !  

11.02.2014 - МАРУЛИ

Зелена салата - първото пролетно изкушение . За да си похапнем нещо свежо през февруари , работата започва около шест месеца по-рано . Като за начало ни трябва пакет със семена , за да си направим разсад . Избрахме ето тези .
След седмица започнаха да никнат част от семенцата .

Като начинаещи зеленчукопроизводители ние пропуснахме да направим тази стъпка навреме , и за това си купихме готов разсад от една любезна съселянка . Прекопахме мястото , направихме четири бразди . Разстоянието между тях е около 30 см . И пак на същото разстояние започнахме да засаждаме коренчетата . 



След това отново поляхме растенията . С една лейка сипвахме по мъничко вода от коренче на коренче , за да може почвата да слегне и обвие корените плътно . След това покрихме с найлон. Това се случи през октомври миналата година . 
Така , защитени от вятър слана и сняг те започнаха да се развиват доста добре . През топлите дни отваряхме двата края на тунела , за да се проветряват . Дори се налочи два пъти да открием целия тунел , за да ги напоим - зимата беше доста суха . 
Сега нещата изглеждат различно ... и вкусно ... и здравословно .  Ние не използвахме тор при отглеждането им . По тази причина останаха по-дребни от тези на пазара . Най-големите растения са над 20 см в диаметър . Ето ги и тях .
В събота ги оплевихме и оросихме отново . 

17.02.2014

Времето е доста топло и се налага през 2-3 дни да поливаме насажденията в парника . А разсадът в сандъчето се развива прекрасно - повечето от растенията са изкарали по едно същинско листо . До няколко дни ще започнем да го засаждаме на празните места в оранжерията . За да не се изкривяват растенията по посоката на слънцето ежедневно обръщаме сандъчето . 


08.02.2014 - Репички 

Зеленчуковата градина започна да се пълни. Зелената салата иска цвят , а най-удачното решение са репичките . Подбрахме семена за това вкусно пролетно изкушение . 
 Намерихме им място и пръснахме семената . После ги покрихме с тънък слой почва . На десетия ден те ни изненадаха - показаха листенца над почвата . 

 21.02.2014 - Марули 

В сандъчето с разсада става все по-населено . Част от растенията вече имат второ същинско листо . Дори днес използвах най-едрите от тях , за да просадя празните места в лехата . Тези дни ще пусна снимки как точно се засаждат коренчетата . А който се осмели да опита - желая му успех ! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар